Voor patiënten en verzorgers

Nutricia Medische Voeding; informatie voor patiënten en verzorgers

Voeding bij COPD

COPD is een afkorting van de Engelse term 'Chronic Obstructive Pulmonary Disease'. Dit is een verzamelnaam voor de longziekten chronische bronchitis en longemfyseem. De belangrijkste klachten van COPD zijn kortademigheid en een verminderde conditie. Bovendien is er een grotere kans op longinfecties.

Roken verhoogt de kans op COPD. Ook erfelijke eigenschappen en luchtverontreiniging lijken een rol te spelen. Als u COPD heeft, kunt u regelmatig last hebben van kortademigheid en dat kan als gevolg hebben dat u minder eet. Het kan zijn dat u zelfs te weinig eet. Daarnaast gebruikt u vaak meer energie dan gezonde personen. Dit komt doordat uw spieren minder efficiënt werken en het ademhalen meer energie kost dan bij gezonde mensen. Als uw energiegebruik hoger is dan de energie die u via voeding binnenkrijgt, ontstaat er een tekort. We spreken dan van ondervoeding.

COPD en voeding

Ondervoeding bij COPD kan leiden tot problemen. Zo neemt uw spiermassa af. Daardoor kunt u minder gemakkelijk bewegen en kan uw conditie achteruit gaan. Het is daarom niet alleen belangrijk om voldoende en gezond te eten, maar ook om voldoende te bewegen.

Speciaal voor patiënten met COPD en (risico op) ondervoeding heeft Nutricia een medische drinkvoeding: Respifor moet onder medisch toezicht worden gebruikt. Vraag uw arts of diëtist of Respifor een geschikte drinkvoeding voor u is.

Contact

MVS klein

Heeft u vragen over COPD, neem dan contact met ons op:

0800-022 33 22

(gratis)


contactformulier Chat

Copyright © 2013 Nutricia Advanced Medical Nutrition. All rights reserved